STREFA WIEDZY

Poszerzaj horyzonty

Bydło

​Najnowszy katalog - żywienie opasów

03.09.2024

​Najnowszy katalog - żywienie opasów

Jak właściwie żywić opasy? Na to pytanie w najnowszym katalogu „Unikatowe komponenty paszowe dla opasów” odpowiada zespół firmy Ewrol.

Czytaj więcej >
Pasza treściwa? Zrób to sam!

13.08.2024

Pasza treściwa? Zrób to sam!

Obecna sytuacja na rynku sprawia, że hodowcy coraz częściej decydują się na samodzielnie wytwarzanie mieszanek treściwych. Niskie ceny zboża oraz utrzymujące się wysokie ceny pasz pełnoporcjowych, zachęcają do wykorzystania potencjału własnej produkcji rolnej. Dzięki temu można znacząco obniżyć koszty produkcji mleka, a co za tym idzie – zwiększyć dochodowość gospodarstwa.

Czytaj więcej >
Zapalenie wymion

26.04.2024

Zapalenie wymion

Zapalenie wymion (mastitis) to jedna z najczęstszych przypadłości krów mlecznych. Występowanie przewlekłych i nawracających zapaleń znacząco obniża przychody z produkcji mlecznej.

Czytaj więcej >
Profilaktyka chorób wątroby u krów mlecznych

19.04.2024

Profilaktyka chorób wątroby u krów mlecznych

W opinii wielu hodowców, głównymi czynnikami obniżającymi wydajność oraz zdrowie krów są braki pokarmowe. Okazuje się, że problemem, który dotyka wiele stad i mocno obniża możliwości produkcyjne krów, jest obciążenie wątroby. Często schorzenie to idzie w parze z innymi chorobami i bywa trudne do zdiagnozowania.

Czytaj więcej >
Drożdże w premiksie – optymalizacja kosztów

11.04.2024

Drożdże w premiksie – optymalizacja kosztów

Od kilkunastu lat w wielu produktach dla bydła obecne są żywe kultury drożdży. O ich funkcjach pisaliśmy już wielokrotnie, ale dla przypomnienia wspominamy o działaniu, zmniejszającym występowanie chorób metabolicznych (kwasica), poprawie strawności dawki, rozwoju flory bakteryjnej i samego żwacza.

Czytaj więcej >
Rola premiksów w żywieniu wysokowydajnych krów

13.03.2024

Rola premiksów w żywieniu wysokowydajnych krów

Najpopularniejszą w Polsce rasą krów jest holsztyńsko-fryzyjska (HF), z założenia nastawiona na produkcję dużych ilości mleka, co potwierdza się w uzyskiwanych i wciąż rosnących wydajnościach mleka. Dowidzi tego fakt, iż mimo zmniejszającego się w naszym kraju pogłowia krów mlecznych, ilość produkowanego mleka stale wzrasta. Co, oprócz genetyki, ma na to wpływ?

Czytaj więcej >
Odpowiednio dopasowane żywienie a zdrowotność i wydajność mleczna

05.03.2024

Odpowiednio dopasowane żywienie a zdrowotność i wydajność mleczna

W jaki sposób, dzięki odpowiednio dopasowanemu żywieniu, równocześnie poprawić zdrowotność i wydajność krów mlecznych? O tym w rozmowie z Ewą i Dawidem Mazajło – hodowcami 70 sztuk bydła, w tym 30 krów mlecznych, których średnia roczna wydajność wynosi ok. 9400 litrów.

Czytaj więcej >
Rola witamin i minerałów w chowie bydła mlecznego

12.01.2024

Rola witamin i minerałów w chowie bydła mlecznego

Witaminy i minerały w żywieniu bydła odpowiadają za szereg kluczowych aspektów, m.in.: wzrost zwierząt, odporność, kondycję sierści i racic, metabolizm, pracę hormonów, czy prawidłowy rozród.

Czytaj więcej >
Amirap Standard: opinie klientów. Co hodowcy trzody, drobiu i bydła mówią o produkcie?

17.11.2023

Amirap Standard: opinie klientów. Co hodowcy trzody, drobiu i bydła mówią o produkcie?

Amirap Standard to doskonałej jakości białko rzepakowe, które idealnie wpisuje się w program żywienia trzody chlewnej, bydła oraz drobiu. Produkowany w Polsce komponent to pewność dostawy świeżego towaru, unikalnego pod względem jakości.

Czytaj więcej >
Stres cieplny u bydła – praktyczne spojrzenie na potencjalny spadek produkcji mlecznej

20.10.2023

Stres cieplny u bydła – praktyczne spojrzenie na potencjalny spadek produkcji mlecznej

Okres upałów to czas na letni audyt stada oraz obory. Spóźnione działania oraz rozpoczęcie ich pod wpływem pojawienia się wysokich temperatur, a także modyfikacje żywienia w zakresie dodatków i składu TMR nie zawsze dają spodziewane efekty. Jak zatem uniknąć stresu cieplnego w chowie bydła?

Czytaj więcej >
Przemyślane żywienie ma znaczenie - wywiad z hodowcą

24.10.2023

Przemyślane żywienie ma znaczenie - wywiad z hodowcą

Przemyślane żywienie ma znaczenie - wywiad z hodowcą

Czytaj więcej >