STREFA WIEDZY

Poszerzaj horyzonty

Drób

Katalog – unikatowe komponenty paszowe dla drobiu

01.10.2024

Katalog – unikatowe komponenty paszowe dla drobiu

Jak właściwie żywić drób i na co zwracać uwagę? Odpowiedź m.in. na te pytania znajduje się w katalogu „Unikatowe komponenty paszowe dla drobiu”, opracowanym przez zespół firmy Ewrol.

Czytaj więcej >
Mykotoksyny w paszach dla drobiu

30.08.2024

Mykotoksyny w paszach dla drobiu

Co w przypadku, gdy mimo dołożenia wszelkich starań, uzyskane wyniki pozostawiają wiele do życzenia? Obniżona produkcyjność, słabsze pobranie paszy, zwiększone upadki i słaby końcowy wynik ekonomiczny skłaniają hodowców do poszukiwania przyczyn takiego stanu. Niejednokrotnie upatruje się ich w żywieniu. Duże znaczenie ma tutaj jakość surowców, z których wytwarzane są pasze. W tym kontekście warto zwrócić uwagę na skażenie pasz mykotoksynami.

Czytaj więcej >
Rodzime źródło białka sojowego – alternatywa dla komponentów białkowych w żywieniu drobiu

18.04.2024

Rodzime źródło białka sojowego – alternatywa dla komponentów białkowych w żywieniu drobiu

Olbrzymie przedsięwzięcie badawcze, jakim był projekt Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz firmy Agrolok, pozwoliło przebadać innowacyjny produkt sojowy na niespotykaną w Europie skalę. Dzięki optymalizacji procesu technologicznego i ciągłej kontroli parametrów jakościowych powstaje wysokojakościowy komponent paszowy. Produkowana w Polsce i dostępna również w wersji bez GMO Prosoja Bona to alternatywa dla powszechnie stosowanych surowców sojowych.

Czytaj więcej >
Rodzime źródła białka sojowego – czy możemy patrzeć w przyszłość z optymizmem?

01.02.2024

Rodzime źródła białka sojowego – czy możemy patrzeć w przyszłość z optymizmem?

Od pięciu lat firma Ewrol z powodzeniem wprowadza na rynek unikalne surowce białkowe i białkowo-energetyczne do produkcji pasz dla wszystkich grup zwierząt gospodarskich. Powstają one w Zakładzie Uszlachetniania Białka Roślinnego, w którym w procesie hydrobarotermicznym wprowadzana jest w życie nowa filozofia obróbki nasion soi. Pozwala to pozyskać sojowy materiał paszowy o niskich poziomach inhibitorów trypsyny i bardzo wysokiej biodostępności białka i energii.

Czytaj więcej >
Premiks – klucz do precyzyjnego żywienia

26.01.2024

Premiks – klucz do precyzyjnego żywienia

Miarą efektywności produkcji drobiarskiej jest wynik. Ten hodowlany, produkcyjny jest często dumą hodowcy i świadczy o jego profesjonalizmie oraz doświadczeniu. Z drugiej strony, nieodzownie związany jest z najważniejszym aspektem hodowli, czyli ekonomiką. Wiadomo, że nawet najlepsze przyrosty, czy wyjątkowo niskie zużycie paszy, stają się prawdziwym sukcesem dopiero wtedy, kiedy rzut generuje zysk.

Czytaj więcej >
Amirap Standard: opinie klientów. Co hodowcy trzody, drobiu i bydła mówią o produkcie?

17.11.2023

Amirap Standard: opinie klientów. Co hodowcy trzody, drobiu i bydła mówią o produkcie?

Amirap Standard to doskonałej jakości białko rzepakowe, które idealnie wpisuje się w program żywienia trzody chlewnej, bydła oraz drobiu. Produkowany w Polsce komponent to pewność dostawy świeżego towaru, unikalnego pod względem jakości.

Czytaj więcej >
Organizacyjne aspekty bioasekuracji na fermach drobiu

19.09.2023

Organizacyjne aspekty bioasekuracji na fermach drobiu

Właściwe zabezpieczenie fermy pod kątem bioasekuracji znacząco obniża ryzyko strat związanych z wystąpieniem takich jednostek chorobowych, jak ptasia grypa czy salmonelloza. Ma również niebagatelny wpływ na końcowy wynik produkcyjny, ograniczając obciążenie środowiska kurnika patogenami.

Czytaj więcej >